Tek Bir Kelime Bazen Bin Söze Bedel

çocuk | 3-10 yaş

Bugün sizinle çok basit ve pratik ama bir o kadar da etkili bir ebeveynlik aracı paylaşmak istiyorum.

Bu araç zaman zaman benim de unuttuğum ve çocuklarımdan gelen tepkilerle tekrar hatırladığım bir araç:

Adı “Tek Kelime”.

Biz ebeveynler doğamız gereği çocuklarımızla uzun uzun konuşmaya programlıyız, uzun uzun hatırlatmalar, uzun uzun nutuklar, uzun uzun tavsiyeler, uzun uzun azarlamalar…tüm bu uzun konuşmalar bir süre sonra çocukların kulaklarında etkisiz eleman haline geliyor, hani derler ya “Bir kulağından girip, diğerinden çıkıyor”, işte öyle oluyor.

“Tek Kelime” yöntemi tüm problemlerinizi çözmeyecek olsa da ne kadar çok kullanılırsa o kadar faydasını göreceğiniz bir araç.

Nasıl mı?

Çok basit.

Mesela çocuğunuz sofradan kalktı ama tabağını mutfağa götürmeyi unuttu.

“Kızım, tabağını götür mutfağa lütfen” veya daha dramatik bir versiyon olan “Bak her seferinde söylüyorum, hep unutuyorsun, sonra ben arkandan götürüyorum, artık büyüdün kocaman kız oldun, ne zaman hatırlayacaksın ben söylemeden götürmeyi, yarın öbür gün evleneceksin, kendi evinde de böyle mi yapacaksın……….” yerine, sanki şarkı söyler tınısı ile eğlenceli bir şekilde “tabaaakk” şeklindeki tek kelimelik bir hatırlatma, hem sizin sinirlerinizin ve ses tellerinizin yıpranmaması açısından, hem de çocuğunuzun göstereceği uyum açısından çok daha etkili olacaktır (çoğu zaman).

“Yine oyuncaklar dağınık kalmış……..” yerine “oyuncaklarrrrr

“Saat kaç oldu hala ödevine başlamadın” yerine “ödevlerrrr

“Kaç kere söyledim, ıslak havluyu yere atma diye, şunu alıp şuraya asacaksın, bu kadar zor mu” yerine “havluuuu

“Hadi oğlum, yatma vakti, tuvalete git, duşunu al, dişlerini fırçala…..” yerine “duş, çiş, dişşşş” (tamam hile yaptım 3 kelime oldu ama kafiyeli, eğlenceli ve hatırlaması kolay”, şeklinde örnekler çoğaltılabilir.

Bu yöntem neden daha etkili, çünkü:

  1. Kısa olduğu için çocuğun dikkatini daha iyi çekecektir.
  2. İçinde onu suçlayan, eleştiren, kendini kötü hissettiren kelimeler olmadığı için, defansa geçip inatlaşmaya başlamak yerine uyumlu davranmak için daha çok sebebi olacaktır.
  3. Eğlenceli, müzikal ses tonumuz herkesin gerilmek yerine daha sakin kalmasına yardımcı olacaktır.

Hatta bu yöntemi daha da ileri götürelim.

Bir çok zaman tek bir kelime bile kullanmadan isteğimizi belirtmemiz mümkün.

Gülümseyerek muzip bir suratla gözlerimiz, kafamız veya elimizde yapacağımız bir işaret bile çok etkili olabilir.

Mesela bizim ailemize özgün kullandığımız bir ıslık melodisi var, birçok zaman iletişim için konuşmadan bunu kullanabiliyoruz.

Özetle, çocuğumuzla, özellikle onlarla ilgili taleplerimiz ve beklentilerimize ilişkin iletişimimizde kendimize “bunu nasıl mümkünse tek kelime, hatta hiç birşey söylemeden, veya mümkün olan en az kelime ile söylerim?” sorusunu sorarak onlarla olan iletişimimizde daha etkili ve sakin olma şansımızı arttırabiliriz.

Ben de bu taktiği her zaman uygulamayı hatırlayamıyorum ama hatırladığım zamanlarda çok yardımı oluyor.

Dediğim gibi herzaman herşeyin çözümü değil elbette, başka yöntemlerle desteklemek gerekebilir bazen ama çocuklarımızla aramızda oluşan gerginlikleri %10 azaltsa kardır.

Sevgilerimle

Ahu