Doğru Soru Doğru Kilo

ebeveyn | kilolar

Fazla kiloları vermeye veya kilomuzu korumaya çalışırken kendimize sürekli, belki hergün sorduğumuz, yanlış bir soru var:

Ne yememeliyim?”

Cevabı hep olumsuz, hep acı verici, hep bir eksiklik, kısıtlanma ve mahrum bırakılma duygusu yaratıyor.

Onu yememeliyim, bunu yememeliyim, şunu yememeliyim.

Belki bir süre direniyoruz, dayanıyoruz ama sonra patlar vaziyette bunlara tekrar saldırıyoruz.

Çünkü kısıtlanma, eksik kalma, mahrum kalma duyguları hoş gelen ve bize kendimizi iyi hissettiren duygular değil.

Bu süreçte kendimizi iyi hissetmediğimiz zaman da tutarlılığımızı korumamız çok zor.

Bana göre doğru soru şu:

“Vücudumun sağlıklı ve enerjik olabilmek için bugün hangi besinlere ihtiyacı var?”

Cevabına bakıldığında çok temel olarak vücudumuzun bol bol suya, sebzeye, meyveye, sağlıklı kalsiyum, protein ve karbonhidrat gıdalarına ihtiyacı var. Bunların da aşağı yukarı neler olduklarını hepimiz gayet iyi biliyoruz.

Kendimi sıkarak, disipline etmeye çalışarak “onu yememeliyim, bunu yememeliyim” şeklinde bir yaklaşım beni boğup sadece bunları daha fazla yememe sebep olurken, “vücudumun daha sağlıklı ve enerjik olabilmesi için bugün onu hangi gıdalarla besleyebilirim?” tarzı bir soru bana kendimi çok daha iyi ve özgür hissettiriyor.

Çünkü mesela iki öğün arası karnımın acıkıyor, enerjimin düştüğünü hissediyor olduğum noktada o an bana en güzel gerçek enerjiyi verecek olan şeyin bir avuç ceviz veya badem olduğunu biliyorum. Veya taze sıkılmış 1 bardak sebze/meyve suyu olduğunu biliyorum. Veya bu tarz başka gıdalar.

Veya akşama kadar “yememeliyim” kategorisine giren gıdalardan almışsam, akşam “bugün vücudumun sağlıklı bir protein ve sebze ihtiyacı eksik kaldı, akşam da hafif bir balık ve salata yiyeyim” yaklaşımı dengeyi kurmama yardım ediyor.

Hergün mümkün olduğunca bol bol su, sebze, meyve, sağlıklı kalsiyum, protein ve karbonhidrat gıdaları yemeye çalışıyor olduğumuz zaman otomatik olarak zamanla yediğimiz sağlıksız gıda ve aburcubur miktarları azalmaya başlıyor, ama vücut kendi istiyor bunu çünkü iyi gıdalardan aldığı iyi enerji ona iyi gelmeye başlıyor. Kendimizi sıkmaya, kısıtlamaya ve sevdiğimiz sağlıksız şeyleri yememeye karşı sürekli bir mücadele halinde olmak zorunda kalmıyoruz.

Bu yaklaşımın en güzel tarafı %70-80 bu tarzda sağlıklı besleniyor olduğumuz zaman %20-30 arada kaçırdığımız aburcuburlar, biraz da hayatımızda hareket/spor varsa, kendini öyle güzel dengeliyor ki.

O an çok canınız çektiyse 1 külah dondurmayı hiç suçluluk duymadan keyfini çıkartarak bir güzel yiyip, sonra tekrar sağlıklı gıdalarla gününüzü dengelemeye devam edebiliyorsunuz.

Daha dün mesela canım çok çekti öğlen 1 tabak yoğurtlu makarna yedim, ardından da 2 top dondurma. Sonrasında öğleden sonra bol ıspanak ve birkaç meyvenin karışımı olan “yeşil suyumu” içtim, 1 avuç iç badem yedim, akşam da zeytinyağlı taze fasülye ve yarım tahıllı ekmek, sonra yeşil çay. Dünden vücudumun protein ihtiyacının eksik kaldığının farkındayım. O yüzden bugün mutlaka sağlıklı bir iki protein mutlaka katmaya çalışacağım besinlerime. Mesela güzel bir ton balıklı salata veya güzel bir kıymalı mercimek yemeği olabilir.

Ben bu yaklaşımı çok seviyorum.

İnsanın hiç zorlanmadan işkence çekmeden istediği kiloda olmasını ve onu korumasını sağlıyor.

Bazen birkaç gün tamamen raydan çıktığınız olabiliyor, işin uzadığını ve sakata gitmeye başladığını hissettiğiniz noktada yine birkaç gün aburcubur almadan yine sağlıklı gıdalar rutininize dönüp vücudunuzu dengeye getirebiliyorsunuz.

Eksiklik duygusu ile değil bolluk duygusu ile yaşıyorsunuz.

Diyet yapmıyorsunuz, sağlıklı besleniyorsunuz.

Vücudunuz enerjik, mutlu ve size teşekkür ediyor.

Elbette burada bahsettiğim yaklaşım özel bir sağlık sorunu olmayan kişiler için. Vermeniz gereken kilo miktarı çok fazla ise ve özellikle de bazı sağlık sıkıntılarınız varsa mutlaka ama mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolünde tüm bunları yapmanızı öneririm.

Tabii bir de işin konuşmadığımız duygusal boyutu var, sadece karnımızı doyurmak veya sağlıklı olmak için yemek yemiyoruz.

Aslında farkında olmadan çoğu zaman hayatımızdaki bazı duygusal boşlukları doldurmak için yiyoruz.

Siz de çoğumuz gibi bu gruptansanız Kalıcı Kilo Vermek İstiyorsanız Her Sene Yaptığınız Hatayı Bu Sene Yapmayın yazımdaki ipuçlarıyla kendinize mini bir koçluk seansı yapıyor olacaksınız ve neyi ne zaman neden yediğinizle ilgili çok daha bilinçli hale geleceksiniz.

Faydalı olması dileğiyle.

Sevgilerimle

Ahu