Çocuklarımızı Motive Edecek 5 Harfli Sihirli Kelime

çocuk | okul

Blind Side (Kör Nokta) filmini izlediniz mi?

Hayatımda beni en çok etkileyen, bıkmadan tekrar tekrar izlediğim bir film.

İzlemediyseniz mutlaka öneririm, konusunu çok anlatmayayım, tek söyleyebileceğim gerçek hayat hikayesi olduğu ve sonunda gözlerinizin dolacağı.

Filmde beni etkileyen çok sahne var ama bir tanesi var ki, son derece sıradan görünmekle beraber, bana zorlandığımız anlarda hem kendimi hem de çocuklarımı motive etmekte yardımcı olan çok önemli bir tüyo verdi.

Filmde çocukluğundan bu yana çok sıkıntılı yaşamı olan fakat aynı zamanda çok yetenekli bir sporcu olan Michael’in hikayesi anlatılıyor.

Michael, lise çağında iken sevgi dolu bir aile tarafından evlat ediniliyor. Fakat o noktaya kadar doğru düzgün bir eğitim almadığı için derslerinde oldukça zorlanıyor ve aile Michael’a derslerinde özel destek vermesi için bir öğretmen ile anlaşıyor.

İşte filmdeki bir sahnede yine Michael ve öğretmeni beraber ders çalışıyorlar, sanırım matematik. Fakat Michael zorlanıyor, anlamıyorum, yapamıyorum diyor ve kalemi atıyor.

Ve işte o noktada öğretmen bu bahsettiğim 5 harfli sihirli kelimeyi kullanıyor ve diyor ki:

HENÜZ anlamıyorsun, HENÜZ yapamıyorsun, tekrar dene”.

HENÜZ!!! Vay canına.

Ne kadar insana güç ve moral verici bir kelime.

Yani bu ne demek?

Evet şu an zorlanıyorum, sıkıntıdayım ama bu geçici, hiçbir zaman başaramayacağım diye birşey yok, sadece “henüz” o noktada değilim, ama motive bir şekilde pes etmeden yoluma devam edersem, elimden gelen çabayı gösterirsem elbet o noktaya varabilirim demek.

Bu kelime bana o kadar “umut verici ve motive edici geldi ki” o günden sonra hem kendimde hem de kızlarla kullanmaya başladım.

Mesela ilk denemelerimi Maya’nın kaybettiği bir eşyasını arayıp bulma motivasyonunu arttırma yolunda yaptım ve çok faydasını gördüm. Mesela bir eşyası kayıp, arıyor ve bulamadım diyor ve pes ediyordu. O arama sürecinde ona “kayıp değil, sadece HENÜZ bulamadın, başka nerelere bakabilirsin?” diye sorduğum noktada kafayı çalıştırıp çözümler üretmeye daha kolay odaklanmaya başladı.

Her zaman herşeyi kolaylıkla bulabiliyor mu? Belki hayır, ama ben çocuğumu bu kelime ile bu süreçte daha motive tutabiliyorum ve eskiye göre daha iyi bu konuda.

Veya kızlar dersleriyle ilgili bir konuda takılmış olabilirler, ve yaptıkları spor veya aktivite ile ilgili olabilir, yani küçük veya büyük farketmez, zorlandıkları her konuda, sanki o şeyi hiçbir zaman başaramayacaklarmış gibi hissettikleri noktada, “HENÜZ olmuyor, HENÜZ yapamıyorsun, HENÜZ bulamadın…..denemeye devam” gibi bir yaklaşım moral ve güç veriyor.

Keza bunu kendimde de kullanıyorum.

Ne zaman bir konuda zorlandığımı veya moralimin bozulduğunu hissetsem “HENÜZ Ahu…..” diyorum ve çözüme odaklanıp, önüme bakıp o konuda kendimi ilerletmeye gayret etmeye devam ediyorum. Bu, güzel pişirmeyi istediğim bir yemeği yapmakta zorlanmak gibi günlük basit bir konudan tutun da, topluluk önünde konuşma yapmak veya daha önemli konular için de geçerli.

Bugün dünyanın en başarılı insanlarına bakın, bir işe başkoydukları ilk andan itibaren hiçkimse uzman olmuyor o işte, belli bir zaman, emek, çalışma ve dirayet istiyor o noktaya gelmek.

Bu bir süreç.

İşte o sürecin içinde moralimizin bozulduğu anlar olacaktır ve o an “yok bu hiçbir zaman olmayacak” demek yerine “HENÜZ o istediğim noktada değilim ama elbet olacağım, denemeye devam veya başka neler yapabilirim bu konuda” gibi çözüm odaklı bir yaklaşımla şansımız çok daha fazla.

Yani istediğimiz kadar zeki ve yetenekli olabiliriz ama bu başarının garantisi değil.

Zor anlarda pes etmemek, çalışkan ve dirayetli olmak bunlardan çok çok daha önemli temel yaşam becerileri.

HENÜZ kelimesini de küçük veya büyük zor anlarda hem kendinizin hem de sevdiklerinizin hayatına ufaktan ufaktan sokmaya başlamanızı kesinlikle tavsiye ederim.

Sevgilerimle

Ahu