Çocuğunuzun Ödevlerini Hangi Sırada Yaptığı Farkeder Mi?

çocuk | okul

Yine okuduğunuz her kaynaktan farklı bir öneri duyacağınız bir konu.

Eder diyen var, etmez diyen var, ders tipine göre sıralayan var, kişiye göre değişir diyen var, belki de hepsinde biraz doğruluk payı var.

Learning Decoded kitabının yazarı Heather Leneau Bragg’ın bir eğitiminde anlattığı sıralama metodu bana o kadar basit ve mantıklı geldi ki, hemen sizinle paylaşmak istedim.

Kendi hayatımda da aslında farkında olmadan en verimli çalıştığım zamanlar genelde bu metodu takip ettiğim zamanlar, duyar duymaz bunu farkettim.

Metodun temel sıralama prensibi şu: En Kolay, En Zor ve Diğerleri

Yani diyelim ki, çocuğunuz okuldan eve geldi, 15-20 dakika dinlendi ve hafif bir şeyler atıştırdı, sonra ödeve başlama zamanı.

En Kolay

İlk yapacağı ödevi ona en kolay gelen ödevi olsun, çünkü bunu bir nevi “ısınma” çalışması gibi düşünebilirsiniz.

En Zor

İkinci yapacağı ödevi ona en zor gelen ödevi olsun, çünkü artık biraz “ısınmış” olacak ama “henüz yorgun olmayacak“, zorlanacağı konular üzerinde çalışmak için ideal bir durumda olacak yani.

Diğerleri

Sonrasında da, geriye kalanları yapıyor olacak.

Nasıl?

Çok basit gibi görünüyor ama bence çok mantıklı ve etkili.

Tabii bu sistemin işe yaraması için çoğunlukla, çocukların sevdikleri oyun ve teknolojik aktiviteleri (tv, ipad, bilgisayar) ödev sonrasında olacak şekilde bir düzen kurmak gerekiyor ve ödev saatini mümkün olduğunca geç saatlere bırakmamak gerekiyor.

Sonuç

Eğer çocuğunuzun şu an kullandığı belli bir sistem varsa ve bu onun için işe yarıyorsa, tüm yazdıklarımı unutabilirsiniz.

Diğer taraftan ödev saatleri onu zorluyorsa bu yöntemi bir süre tutarlı bir şekilde deneyin derim. Çocuğunuzun elinde somut bir araç olması ona kendini daha güçlü hissettirebilir. Kendini daha güçlü hissederse de, ödev saatleri daha kolay ve keyifli geçebilir.

Tabii bu zorla yaptırılacak birşey değil. Öneri olarak sunup, avantajlarını anlatıp tatlı tatlı denemeye teşvik edebilirsiniz.

Belki bir not kağıdına “Önce en KOLAY, sonra en ZOR, en son DİĞERLERİ” şeklinde bir not yazıp masasına bırakabilirsiniz. Belki başta ilgisini çekmez ama belki bir gün denemek ister ve işine yarar, kim bilir?

Sevgilerimle

Ahu