Başarılı İnsanların Ortak Özelliği

ebeveyn | hedefler

Yıllar önce çoluk çocuk, İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki “Monet’in Bahçesi” resim sergisine gitmiştik.

Sergideki duvarlarda Monet’in hayatını okurken çok ilgimi çeken birşey olmuştu.

Monet'in, tüm sanat hayatı boyunca birçok beğenilen ve takdir gören eserleri olduğu kadar, sanat galerileri ve sergiler tarafından reddedilen birçok eseri de olmuş.

İçimden, eğer birkaç redden sonra kendine duyduğu güveni kaybedip, denemeye devam etmeseydi acaba bugün Monet, “Monet” olur muydu diye düşündüm.

Başarılı insanların hayatlarına baktığımızda aslında “dirayet” yani zorluklar karşısında pes etmeme, ortak bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Böyle o kadar çok başarılı insan var ki. İşte bunlardan bazıları:

J.K Rowling

Beş parasız ve boşanmış bir anne olarak çocuğunu tek başına yetiştirmeye çalışırken Harry Potter kitaplarını yazmaya devam etti, hem de eski bir manuel daktilo ile.

12 yayın evinden red cevabı aldıktan bir yıl sonra sonunda bir yayın evi kitabını basmayı kabul etti. Ya ilk, ikinci, üçüncü veya sekizinci redden sonra vazgeçseydi. Bugün dünyanın en ünlü ve zengin kadınlarından biri.

Colonel Sanders

Kentucky Fried Chicken (KFC) kurucusu. 65 yaşında elindeki 105 dolarlık emeklilik çekine bakıp deliye döndü. Ama şikayet etmek yerine harekete geçmeye karar verdi. Elindeki kızarmış tavuk tarifine çok güveniyordu. Restoran sahipleriyle tarifini paylaşıp, karlarından pay almayı istiyordu. Arabasına atlayıp, beyaz takım elbisesiyle, yeri gelip arabasında uyuyarak bütün ülkeyi dolaşıp çalmadık kapı bırakmadı.

İlk evetini duymadan önce kaç hayır duydu bilin bakalım? Tam 1009 kere.

Walt Disney

Disney World ve Mickey Mouse’un yaratıcısı olan Walt Disney’in ilk kurduğu animasyon şirketi iflas etti. Ayrıca bir haber editörü tarafından hayal gücünün çok zayıf olduğu gerekçesiyle işinden kovuldu.

Disney World’ün kurulması için ihtiyacı olan finansmanı bulana kadar 302 kere rededildi. Bugün animasyon ve eğlence endüstrisinin devlerinden biri.

Richard Branson

Dünyaca ünlü Virgin markası ve şirketlerinin sahibi olan Richard Brandson ilk işe başladığında Virgin Cola ve Virgin kredi kartları gibi birçok girişimini batırdı.

Ama bu ilk başarısızlıkların onu durdurmasına müsade etmedi ve mücadeleye devam etti. Bugün kendi özel adası olan dünyanın en zengin insanlarından biri.

John Grisham

Amerikalı ünlü yazar John Grisham yazı yazmayı çok seven bir avukattı.

Yazdığı ilk kitabı 3 yılını aldı ve yayın evleri tarafından 28 kere reddedildi. Bugün dünyada toplam 250 milyon adet kitap satmış durumda.

Steven Spielberg

Dünyanın en ünlü yönetmenlerinden biri olan Spielberg, başvurduğu Güney Kaliforniya Sinema Okulu tarafından üç kere rededilmişti.

Ama vazgeçmedi. Başka bir okula girdi ama oradan da eğitimini tamamlamadan okuldan ayrılıp yönetmenliğe başladı. Sinema tarihinin gişe rekorları kıran birçok filmini yönetti ve büyük bir servetin sahibi oldu. 1994 yılında red aldığı okul tarafından “Onur Derecesi” aldı.

Stephen King

İlk kitabı 30 kere red edildikten sonra onu çöpe attı.

Karısı çöpten aldı ve onu vazgeçmemesi ve denemeye devam etmesi için teşvik etti. Bugün tüm dünyada 350 milyondan fazla kitap satışı var.

The Beatles

Efsane müzik grubu kariyerlerinin başlarında birçok plak şirketi tarafından red edildi. Sonunda kendilerine inanan bir plak şirketi buldular ve bir efsane yaratmayı başardılar.

Michael Jordan

Ünlü basketbolcu, inanılmaz ama okuduğu lisenin basketbol takımından atılmıştı. Ama yenilgiyi kabul etmedi ve çalışmaya devam etti. Bugün tarihin en ünlü ve başarılı basketbolcularından biri. Şu ünlü sözü hepimize örnek olmalı.

“Kariyerim boyunca 9,000‘den fazla basket kaçırdım, 300 oyun kaybettim, 26 oyunda maç sayısını kaçırdığım için takımım kaybetti. Hayatım boyunca tekrar tekrar birçok başarısızlık yaşadım. Bugünkü başarımı buna borçluyum”.

Thomas Edison

İlk ampulün mucidi olan Edison, zorluklar ve başarısızlıklar karşısında yılmamanın en güzel örneklerinden biri.

Ampulü bulana kadar yaklaşık 1000 (10,000 diyen bile var) kere denediği söylenir ve der ki “Ben ampulü bulana kadar ki denemelerimi başarısızlık olarak görmüyorum, çünkü attığım her yanlış adımdan birşey öğrendim, neyin işe yaramadığını öğrendim ve bu da beni başarıya bir adım daha yaklaştırdı”.

Oprah Winfrey

Bugün televizyon dünyasının bir numaralı kraliçesi Oprah Winfrey, sadece çok zor ve taciz dolu bir çocukluk geçirmekle kalmadı, kariyerinin başında bir çok engelle karşılaştı.

Hatta habercilik görevi yaptığı bir işinden televizyon dünyasına ait olmadığı gerekçesiyle kovuldu. Bir de bugün nerelerde olduğuna bakın.

Ben insanların zorluklarla elde edilmiş başarı hikayelerini okumayı çok severim.

Bana ilham verir ve korktuğum şeyler karşısında bana cesaret verip harekete geçmemi sağlar.

Bir de zaman zaman geriye dönüp kendi hayat hikayeme bakarım.

Kendimi güçsüz ve cesaretsiz hissettiğim anlarda, zamanında ne zorluklarla, vazgeçmeyip neleri başardığımı görüp kendime içimde var olan gücü hatırlatırım.

Benim de birçok insan gibi mükemmelliyetçi, hata yapmaktan ve başarısızlıktan korkan bir yapım var.

Ama çok şükür yıllar içinde bunu büyük ölçüde aştım ve artık bana hayatımda yapmak istediklerime engel olmasına müsade etmiyorum.

Çünkü diğer türlü hayatın çok sıkıcı olduğunu ve sırf başarısızlığı yaşamamak için hayalimdeki projeleri hayata geçirmediğimde başarı şansımın zaten olmadığını bilmek beni adım atmaya teşvik ediyor.

Çok hızlı adım attığım söylenemez ama eninde sonunda istediklerimi hayata geçirmeyi başarıyorum.

Başarısızlığı ve redleri yaşamadan başarı gelmiyor. Her birinden bizi ileri götürecek dersleri alıp, sonra arkamıza bakmadan yolumuza devam ettiğimiz zaman başarı zaten kaçınılmaz.

İşte bence başarının en büyük sırrı bu.

Başarısızlık ile barış yapmak ve dirayetli olup, zorluklar, hayırlar, redler karşısında yılmamak ve kendimize inanarak denemeye devam etmek.

Tıpkı Monet ve diğerleri gibi.

Çocuklarımıza da dirayeti öğretmenin daha güzel bir yolunu düşünemiyorum.

Tabii bu başarı hikayeleri sadece ünlülere veya yabancılara mahsus değil. Keşke daha fazla kadının hikayesini bulabilseydim sizinle paylaşmak için. Türkiye’den ünlü veya halktan daha ne başarı hikayeleri vardır kim bilir?

Özellikle biz annelerin bu tip ilhama çok ihtiyacı var çünkü bir takım aktiviteler, projeler yapmak veya birşeyler yaratmak isteyip “ya başarılı olamazsam” diye düşünüp adım bile atmayan o kadar çok gizli cevher anne var ki.

Umarım bu yazı az da olsa harekete geçmeniz için size ilham ve cesaret verir.

Sevgilerimle

Ahu