12 – 18 Ay Arası Bebeğiniz ve Uyku Düzeni

çocuk | uyku

Bebeğiniz 1 yaşını geçti, ilk sene bitti bile, tebrikler. Umarım çocuğunuzla ikinci yılınız da sağlık ve keyifle devam eder.

1 yaş uyku düzeni pek çok annenin aklına takılan bir konu.

Bu 12-18 ay arası dönemin bir önceki 8-12 ay arası dönemden en büyük farkı, artık 14-18 arası dönemden gündüz 2 uykudan yavaş yavaş tek uyku sürecine girilmeye başlanacak olması.

12-18 ay dönemi uyku yazıma başlamadan önce, sizin için hazırladığım ve önünüzü daha rahat görmenize yardım edecek 4-18 Ay Bebeklerin En Zorlu 3 Uyku Sorununa Çözüm İpuçları e-posta serime ÜCRETSİZ kaydolmanızı öneririm.

12 - 18 ay dönemindeki çocukların uyku düzeni konusuna geri dönersek, aşağıdaki ipuçlarını da faydalı bulacağınızı umuyorum.  

Uyku Miktarı

12-18 ay arası bebeklerin, gece ortalama 11-11,5 saat ve genelde gündüz 2-2,5 saat civarı (1-2 uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı oluyor.

Eğer bebeğinizin sabah en geç 7'de uyandığı halde, günün ilk sabah uykusuna dalması saat 10-10.15’i geçiyorsa veya bu uykuya direniyor ve hiç uyumuyorsa, veya sabah uykusunu bir şekilde geç de olsa uyuyor ama sonra öğlen uykusuna direniyor veya öğlen uykusunda 2 saatin altında uyuyorsa büyük ihtimalle yavaş yavaş tek uykuya geçiş süreciniz başlamış demektir.

Gece Uykusu

Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar özel bir durum olmadığı sürece genelde hiç beslenme olmadan ve uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.

Şu an bu 11-11,5 saatlik gece uykusu içinde 1 besleme veya fazlasını yapıyorsanız doktorunuzun onayı ile bunları kesip gece beslemesini bırakmanızı öneririm.

Zaten gündüz süt saatleri devam ediyor olacak, gece de çok kıymetli olan 11-11,5 saat kesintisiz uykusuna kavuşmuş olur böylece.

5 FAYDALI ÖNERİ

1. Beslenme düzeninin mümkün olduğunca verimli olmasına gayret etmek

Beslenme düzeni ve uyku düzeni her zaman birbirini tamamlar ve destekler. Özellikle artık bu dönemden itibaren hedef hep mümkün olduğunca sabah 7.00 ve akşam 19.00 arası bebeğinizin günlük süt ve katı gıda ihtiyacını gün içine yayarak gelişimi için ihtiyacı olan kalorileri almasını desteklemek ki, gece onun için çok çok faydalı olan kesintisiz uzun uykuları uyuyabilsin.

Bu dönemde günlük süt öğünlerinin yanı sıra artık gündüz 3 ana öğün katı gıda ve ara öğün saatleri de oturuyor olacaktır.

2. Kaliteli uyku ortamı sağlamak

Kaliteli uyku ortamından kastettiğim bebeğin gündüz ve gece uyku saatinde kendi odasında, kendi yatağında, sessiz ve karanlık bir ortamda uyuması. Hatta burada bahsettiğim karanlık, zifiri mağara karanlığı. Ne kadar karanlık o kadar iyi. Bu derece yoğun karanlık hem gündüz uykularını uzatmasına, hem sabah erken uyanmaları engellemeye, hem de yazın normal uyku saatinde havanın kararmadığı dönemde yine rahat uykuya geçmesini sağlamak adına inanılmaz faydalı.

Düzenli olarak belli bir süre denediğinizde aradaki farkı siz de göreceksiniz zaten. Karanlık gece veya gündüz farketmez, bebeğe uyku sinyali verir, hem de hafif uyku geçişlerinde etrafta göreceği birşey yüzünden uykusunun açılmasını engeller. Dolayısıyla özellikle gündüz uykusundan da maksimum verimi almak için yine karanlık ortam yaratmanın büyük avantajları var.

Ama uyanık olduğu saatlerde mutlaka günışığıyla iç içe olması önemli.

Bir de evet uyku ortamı sessiz sakin olsun diyorum ama siz evin içindeki diğer odalardaki normal ev hali seslerini engellemeyin, onlara da alışsın.

Burada elbette yine çok katı bir düzenden bahsetmiyorum, elbette dışarı çıktığınızda arabada da uyuyakalacak, bebek arabasında da uyuyacak. Sadece bilmek lazım ki bu uykuların kalitesi yatağında karanlık ve sessiz bir ortamdaki gibi olmayabiliyor.

Özellikle evde olduğunuz zamanlarda salonda, aydınlıkta, gürültüde uyutmak yerine uyku ihtiyacına özen gösterip daha kaliteli uyku ortamlarını kullanmak bana göre önemli ve faydalı. Çoğu zaman bu kaliteyi sağlayabilirseniz, bazı diğer zamanlar daha esnek olmak sorun olmayacaktır.

Bebeğim başka evlerde veya otellerde uyuyacağı zaman bu karanlığı nasıl sağlarım diye endişe etmeyin. Kalın siyah çöp torbalarını cama bantlarsanız yine bayağı bir karanlık olacaktır.

Halen önemli olan bazı güvenlik noktaları:

  • Şiltenin bebeğin içine gömülebileceği şekilde yumuşak olmaması, güvenli bir sertlikte olması
  • Şilteyi kaplayacağınız çarşafın şilteyi tam saracağından ve çıkmayacağından emin olmak
  • Yatağında örtü, yastık, battaniye, tülbent, yatak koruyucusu vb hiçbir şeyin bulunmaması (özellikle kenarlara takılan yatak koruyucuları bebeğin üzerine basıp yataktan tırmanma teşebbüslerinde bulunması açısından tehlikeli, hiç önermem.
  • Oda çok sıcak olmamalı, bebeğiniz kesinlikle çok sıcak olmamalı ve terlememeli

Eğer hala yoksa bir uyku arkadaşı bebeğinizin yatağına koymaya başlayabilirsiniz. Bu uyku arkadaşının ses çıkarmaması, ışıklı olmaması, üzerinde kopacak küçük cisimler olmaması ve sadece gerekiyorsa uyku öncesi rutini için yataktan çıkması, onun dışında hep yatağında kalmasını öneririm.

Bebeğiniz bu uyku arkadaşına ilgi göstermezse hiç şaşırmayın, ısrar etmeyin, yine de yatağında durmaya devam etsin. Ama yatağa koyduktan sonra bebeğiniz onu yere atıyorsa da odaya girip geri vermeyin oyun haline gelmesin. Bu konuda net olursanız bir süre sonra atmayı bırakır büyük ihtimalle.

Bir de daha önceki aylara ilişkin yazılarımda da bahsettiğim altı elbise tarzı bol uyku tulumlarını mutlaka öneriyorum. Çünkü bu tarz uyku tulumlarının avantajı saymakla bitmez. Gece üşüdü derdiniz yok, güvenli, bebeğin uyku saatleri ile bağdaştırdığı ona güven veren ve her uyuduğu farklı ortamda kullanabileceğiniz tanıdık bir uyku objesi. Ve de bebeğiniz büyüdükçe yataktan dışarı atlama teşebbüslerini geciktirmenize yardımcı olacaktır.

Not: Biraz masraflı biliyorum ama görüntülü monitör bebeğiniz uyurken onu takip edebilmek için yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biri. Hele hele bebeğinizin artık iyice hareketlendiği ve yataktan atlama teşebbüslerinde bulunabileceği bu dönemlerde. Uzun aylar, yıllar kullanacaksınız kamerayı büyük ihtimalle. Eğer hala almadıysanız öneririm.

3. Bebeğinizin ayına uygun bir günlük beslenme ve uyku düzeni takip etmek

Elbette bu robotik bir düzen değil, hep artı eksi 15-30 dakikalık esnekliklerimiz var bebeğin yorgunluk durumuna göre ama yine de tutarlı bir genel düzen dahiline kalabiliyoruz.

Ve elbette halen bebeğinizin uyku sinyallerini takip etmek de çok önemli olmaya devam edecek, bu hiç değişmeyecek olan birşey, diğer taraftan bebeğiniz için gün içinde kaliteli uyku adına çok daha verimli olan uyku dalgaları var, amacımız bebeğinizin bunlardan maksimum şekilde faydalanmasını sağlamak.

Gündüz uykusunu toplam 2-2,5 saat civarı ve 1-2 uyku şeklinde düşünebilirsiniz.

  • Sabah yine bebeğinizi en geç saat 7.00-7.30’da uyandırıp güne başlamanızı öneririm. Genelde zaten sabah 6.30 civarı pekçok bebek uyanıyor, bu da son derece normal.
  • 8-12 ay arası sabah 9.30 civarı başlayan bu sabah uykusu bu 12-18 ay döneminde yukarıda da yazdığım gibi bazı değişimlere uğrayabilir. Eğer bebeğinizin sabah uykusuna dalması saat 10-10.15’i geçiyorsa veya bu uykuya direniyor ve hiç uyumuyorsa, veya sabah uykusunu bir şekilde geç de olsa uyuyor ama sonra öğlen uykusuna direniyor veya öğlen uykusunda 2 saatin altında uyuyorsa büyük ihtimalle yavaş yavaş tek uykuya geçiş süreciniz başlamış demektir (eğer bebeğiniz hala 2 uyku dönemindeyse 8-12 ay arası yazımda bahsettiğim günlük uyku düzenini takip etmeye devam edebilirsiniz).
  • Bebeğiniz tek uyku ile idare etmeye alışana kadar öğlen yemeğini daha erken yedirip öğlen uykusunu bir süre 11.30-12.00 gibi başlatmanız gerekebilir. Ve hatta akşam yatış saati yine bir süre aşırı yorgun hale gelmesini engellemek için 18.00-18.30 civarı olabilir. Ne zaman ki öğlen uykusu saati yine 12.30-13.00 civarına gelir (ortalama 2 saatlik öğlen uykusu), o zaman yine akşam uykusu 19.00 civarına ileri kayabilir.

4. Uyku öncesi rutini uygulamak

Uyku öncesi rutini, bebeğinizi karanlık ve sakin uyku ortamına götürdüğünüz zaman 10-15 dk civarı altını değiştirmek, ninni söylemek, kitap okumak, kucağınızda sırtını sıvazlamak gibi mümkünse hep aynı sırada uygulayacağınız bir düzen. Herkes farklı bir düzen kurabilir, yeter ki sakin aktiviteler olsun ve her uyku saatinde aynı aktiviteler aynı sırada uygulansın.

Burada amaç bebeğinizi uyutmak değil, sadece sakinleşmesine, gevşemesine destek olmak ve de en önemlisi bebeğe uyku zamanı sinyalleri vermek.

Gece uykusu öncesi rutininize banyo da ekleyebilirsiniz. Elbette ki gece uykusu öncesi olan rutin banyo sonrası giyinme ve beslenme gibi aktiviteler de içerdiği için gündüzden daha uzun olması normaldir.

5. Yatağa uyanık koymak

Şu noktaya kadar rutinini uyguladıktan sonra uyanık halde yatağa koyup kendi kendine desteksiz (emmeden, sallanmadan vs) uyuyakaldığı bir düzen kurduysanız ne mutlu size, işiniz çok daha kolay.

Eğer bu henüz olmadıysa ve bebeğiniz halen destekli uykuya dalıyor ve sık sık uyanıp tekrar uykuya dalmak için aynı desteği arıyorsa çok gecikmeden ona kendi kendine uykuya dalabilme becerisini kazandırmanızı öneririm.

Yazının başında bahsettiğim ücretsiz uyku serimize kayıt olup bağımsız uyku konusunda e-posta üzerinden paylaştığımız daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Veya daha fazla zaman kaybetmeden hızlıca çözüme ulaşmak isterseniz 4-18 Ay Mışıl Mışıl Uyku Programımızla ilgili buradan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle.

Sevgilerimle

Ahu Tükel

Pediatrik Uyku ve Ebeveyn koçu

Çiçek Ailem Kurucusu